Otroligt god husmansrätt och perfekt att göra matlådor på..
Och inte nog med det, mycket grönsaker och bra näringsämnen i hela rätten.

Här kan du välja om du vill göra en enklare eller ”från grunden” recept.
Enkelt: Köp Ikeas goda grönsaksbullar.
Från grunden: Följer recept nedan.

 

4 portioner

 

Grönsaksbullar
Ingredienser:
1 burk kokta kikärtor
100 gr frysta ärtor
1 gul lök
2 morötter
1 näve grönkål
1 röd chili
1 vitlök
2 msk bjäst flingor
1 tsk bakpulver
2 msk olivolja
2 msk vetemjöl
Salt och svartpeppar

 

Gör så här:
Koka ärtorna i 2-3 minuter. Häll av vattnet och låt svalna.

Skala och finhacka löken. Skala och pressa vitlöken tillsammans med gula löken i en panna med lite olja.
Stek tills de blir mjukt.

Finhacka morötterna, chili och grönkål. Låt stekas tillsammans med löken.
Blanda i de kokta ärtorna.
Låt stekas i några minuter på medium värme.

Häll av och skölj kikärtorna i ett durkslag.
Mixa tillsammans med 2 msk olivolja och tillsätt i pannan med grönsakerna.

Ha i näringsjäst, bakpulver, vetemjöl och ha i rejält med salt och svartpeppar.
Rör om ordentligt och ta sedan pannan från plattan och låt svalna så pass att du så småningom kan rulla bollar utav röran.

Pudra din händer med lite vetemjöl och rulla bollar utav röran. Upprepa att mjöla in händerna då och då för att underlätta bollrullningen.

Stek sedan bollarna på medelvärme tills de får fin färg runt om.

 

 

Sötpotatismos
Ingredienser:
2-3 medelstora sötpotatisar (Vill man självklart ha mer sötpotatis, så byt ut vanliga potatisen till söt)
5 lite större mjölpotatis
En skvätt havregrädde
2 msk mjölkfritt smör
Salt och vitpeppar

 

Gör så här:
Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka tills de är mjuka.

Värm upp gräddae och smör i en kastrull.

Vispa potatisen med en elvisp eller potatispress och blanda i den varma vätskan tills du får den konsistens du vill ha på moset.

Smaka av med salt och peppar.

 

 

Löksås
Ingredienser:
1 stor gul lök eller 2 medelstora
Ca 3 dl havregrädde
1 msk flytande grönsaksbuljong
Soja och grovmalen svartpeppar
Redning: Potatismjöl och vatten

 

Gör så här:
Skala och skiva löken tunt.
Stek med en stor klick mjölkfritt smör tills dem blir genomskinliga och mjuka.

Tillsätt sedan grädde, buljong och smaka av med soja och svartpeppar.

Häll i mer grädde om du vill ha mer sås.

Red av såsen, genom att blanda lite potatismjöl med lite vatten. Under kokninng utav såsen, häller du sakta i lite mjölblandning åt gången. Rör om och sluta när du får den konsistens du vill ha på såsen.

Lägg sedan i grönsaksbullarna i såsen tills de blir varma.
Låt inte de kokas för att undvika att de faller isär. Låt sjuda på tvåan eller trean.

 

Koka, ånga eller använd råa valfria grönsaker till rätten.
Jag valde att koka broccoli och morötter.