Passa på att njuta utav sparris nu i Juni då vi är mitt i säsongen och skörden är som bäst!

Inte nog att den är otroligt god, den innehåller även mycket nyttigheter så som K-E-C- och A-vitaminer, folsyra (B9) zink, kalium och fibrer.

Den innehåller också aminosyrorna asparagin som stimulerar njurarna vilket gör att det har en renande effekt på kroppen.

Här kommer ett jättegott och enkelt recept på en pizza med sparris.
Som vardagsmat eller finmat. Sparris är ALLTID gott!

4 personer

Antingen gör man enkelt för sig ock köper färdig pizzadeg i affären 🙂 Eller så kommer ett enkelt recept här:

Pizzadeg
Ingredienser:
1/4 pkt röd jäst
1 1/2 dl vatten
6 dl vetemjöl eller 1-2 dl grahamsmjöl och resten vetemjöl
1/2 dl olivolja
1/2 tsk salt

Gör så här:
Ljumma vattnet tills det når 37 grader.
Smula under tiden jästen i en bunke och häll över det ljumna vattnet och rör tills jästen löst sig.
Blanda sedan i resten av ingredienserna och börja knåda degen.

Ta så mycket vetemjöl att degen känns bra och inte kladdar. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.

Dela degen i fyra delar, och kavla ut varje del tunt på mjölat bakbord till rektangulära eller kvadratiska bottnar.
Tips! Du kan också välja att göra en stor långpannepizza.

Nu är det dags för garneringen!

Ingredienser:
1-2 buntar grön färsk sparris (beroende på hur tätt du vill ha sparrisen på pizzan
1-2 burkar Oatly fraiche (beroende på hur mycket sås du önskar)
1-2 vitlöksklyftor
Vegansk riven ost (Jag rekommenderar Violife smältbara)
1 näve naturella valnötter
Agave sirap
Flingsalt och grovmalen svartpeppar

Gör så här:
Tvätta sparrisen och bryt bort den nedersta delen.

Pressa vitlök och blanda i fraichen, smaka av.
Bred ut på såsen på hela pizzan och lägg ut hela sparrisar. Toppa med lite flingsalt, svartpeppar och sedan riven eller skivad ost.

Grädda pizzan i mitten utav ugnen på 225 grader i 10-20 min eller tills du ser att bottnen börjar bli gyllenbrun.
Grädda gärna på ett bakplåtspapper på ett galler.
För att undersöka om pizzan är klar, kolla undersidan i mitten utav bottnen inte är degig.

Toppa pizzan med grovt hackade valnötter (Rosta några minuter i en torr panna för att få mer djup i smaken) och ringla över lite agavesirap.
Klart!

Innan gräddning:

IMG_20170505_182816

Efter gräddning:

 IMG_20170505_185441