Här firar vi Sveriges Nationaldag med en svensk tradition – Smörgåstårtan!

Denna rätt uppfanns 1965 utav konditorn Gunnar Sjödahl på Hallmans konditori i Härnösand.
Men redan strax innan 40-talet börjades ideérna, och sandwish förgyllde våra hem som en förrätt, supésmörgås eller tårta.

Tårtan förknippas ofta med våra svenska traditioner så som födelsedagar, kalas, bröllop eller midsommar.

Nu har vi även en hel dag i kalendern tillägnad denna klassiker. Smörgåstårtans dag firas den 13 november.

Och visst har man barndomsminnen från denna goding. Antingen hatar man den eller älskar den!
Och idag kan man variera den i oändliga och spännande smakkombinationer.

Inte minst: Vegansk! 😀

 

4 bitar

Ingredienser:

Grunden:
1 frp Skogaholm Lantbröd Surdeg med havsalt osötad

Fyllning 1:
1 burk Oatly fraiche
1 syrligt äpple
1/2 tub pepparrotscreme (65g per tub) eller färsk pepparrot
Salt och grovmalet svartpeppar

Fyllning 2:
1 burk Oatly fraiche
1 burk Oatly på mackan
1 röd lök (Spar lite till garnering)
1/2 tsk citronpeppar
Dill
Salt och grovmalet svartpeppar

Garnering:
Romansalladsblad
Körsbärstomater
Gurka
2 mogna avocado
1 bunt färsk sparris (Bara knopparna. Spar resten till en gryta eller annan matlagning)
1 citron
Hackad rödlök

 

Gör så här:

Grunden:
Skär bort kanterna på brödet.

Fyllning 1:
Skala, ta bort kärnhuset och hacka äpplet i små bitar.
Riv färsk pepparrot och smaka av tills det blir en bra ton utav pepparrot. Eller om du köpt pepparrotsvisp, blanda i ca halva tuben.
Smaka av med salt och peppar.

Fyllning 2:
Finhacka löken och blanda med fraiche, ”på mackan” och kryddor. Smaka av.

Montering:
Lägg ut 4 st brödskivor i en rektangel eller kvadrat, smaksak.
Lägg ett lager med Fyllning 1 och sedan ett lager bröd.
Det ska fördelas ut på 2 st lager var utav Fyllning 1 och 2.
Överst på toppen kommer Fyllning 2, och den täcker du även smörgåstårtans sidor med så att garneringen lättare sätter dig.

Ställ tårtan i svalen tills du ska garnera den.
Bäst blir den om den får ”marineras” ett tag innan servering. Ska den serveras på kvällen, passa på att fixa den på morgon- eller lunchtid.

Garnering:
Här är det bara dina smaklökar och fantasier som sätter stopp!

Min garnering bestod utav salladsblad täckt runt tårtans kanter. Jag tog ett fint band och knöt lät runt tårtan. Både för den smarta sakens skull att salladsbladen sitter på plats men ger också en fin touch på tårtan.

Avocado i bitar, körsbärstomater i halvor, sparristoppar ståendes, gurkskivor, citronskivor och strössla lite med finhackad rödlök på toppen.

IMG_20170606_192029