Uj uj, denna tapenade/bönröra passar den som gillar smaker! Stark, kraftig och med en stor karaktär.

Varför jag kallar den tapenade/bönröra är för att tapenade består till mesta delen utav oliver, olja och kapris. Men i min röra har jag tillsatt svarta bönor för ett mer nyttigt och näringsrikare tapenade.

Den är perfekt till lite ost, kex och plock. Tillsammans med en öl eller ett fylligt vin.
Varning, denna är inte för små smaklökar :-P

Ingredienser:
2 dl svarta bönor (1 dags föreberedelse)
1 burk oliver 350gr totalvikt. Jag använde mig utav gröna oliver fyllda med chili
Att smaka av med:
Citron
Svartpeppar
Salt
Riven muskot
Olivolja
Finhackad chili (Om ni inte köpte gröna oliver fyllda med chili)

Gör så här:
Blötlägg bönorna i rikligt med vatten, 1 dygn innan du planerar att göra din tapenaderöra.

Efter 1 dygn: Häll av vattnet bönorna har legat i och skölj med kallt vatten i ett durkslag.
Koka sedan tills bönorna är mjuka, tar ca 50 min.

Tips! Häll sedan inte bort spadet som bönorna kokats i.
Detta kallas aquafaba och innehåller massa nyttiga näringsämnen. Spar detta i kylen och använd detta som en buljong i en soppa eller gryta.

Mixa bönor, oliver och tillsätt kryddor, lite olivolja och citron.
Blanda och smaka av tills du får en härlig tapenade/bönröra!